Groep nieuws

Groep 7 Werkstuk

31-08-2020

WERKSTUK GROEP 7

Je gaat een werkstuk maken over een land. Je kiest een land waar je nog geen presentatie over hebt gedaan of waar je broer of zus een werkstuk over heeft gemaakt. We maken het werkstuk eerst in losse delen. Ieder hoofdstuk laat je door je leerkracht nakijken, daarvoor staat een uiterste datum. Is je hoofdstuk niet in het klad af, dan moet je er die dag op school na schooltijd aan werken.

Op school zullen we vooraf een instructie geven over werken in Word, zodat je er thuis verder aan kunt werken. Voor vragen en opmerkingen kun je altijd bij ons terecht.

AFSPRAKEN

·         Het werkstuk wordt gemaakt in lettertype Verdana 11 (of een vergelijkbaar lettertype).

·         Alinea kopjes in lettertype 12 dik gedrukt.

·         Hoofdstukken in lettertype 14 dik gedrukt of met Wordart.

·         Ieder hoofdstuk is minimaal 1 A4-tje met tekst (zonder de plaatjes meegerekend) en in alineakopjes verdeeld.

·         De informatie is geschreven in chronologische volgorde en zoveel mogelijk in je eigen woorden.

Hoe ziet je werkstuk eruit als je hem inlevert, dit is de goede volgorde:

Titelpagina

(Deze wordt niet genummerd)

Hierop staat in ieder geval de naam van het land een plaatje en je eigen naam. Zorg ervoor dat jouw werkstuk er mooi en aantrekkelijk uitziet.

(Deze wordt niet genummerd).

Minimaal 10 regels waarin je vertelt waarom je dit onderwerp hebt gekozen, wat je er al van weet en wat je er nog over te weten wilt komen.

Inhoudsopgave

(Deze wordt niet genummerd)

Vermeld het hoofdstuknummer, titel en de bladzijde. Deze kun je pas maken als je werkstuk compleet is.

Hoofdstuk 1: Geschiedenis                                blz. 3

1.1                                                                          blz. 3

1.2                                                                          blz. 3

1.3                                                                          blz. 4

Hoofdstuk 2: ……                                                   blz. ….

Inleiding

Minimaal 10 regels, geef hier de algemene informatie van het land en maak de lezer enthousiast! Het is ook de bedoeling dat je per hoofdstuk een korte beschrijving maakt. Zo kun je de lezer voorbereiden op wat jij gaat vertellen. Vertel dus in het kort, per hoofdstuk, waar het over gaat. Maak de lezer enthousiast!

3 Hoofdstukken (je moet er drie kiezen)

Hoofdstuk Geschiedenis

Werk in chronologische volgorde. Je kan niet de hele geschiedenis vertellen maar geef informatie over verschillende belangrijke periodes, bespreek deze anders met de juf. Geef in elk geval ook informatie over de twintigste eeuw. Kies dit hoofdstuk in elk geval als je land een belangrijke geschiedenis heeft.

Hoofdstuk De natuur

Geef informatie over het landschap, het klimaat in het land, de dieren die er leven (en planten die er voorkomen). Een opsomming van de dieren die er leven is niet voldoende.

Hoofdstuk Het dagelijks leven

Geef informatie over naar school gaan, het eten, de taal en vrije tijd. Kies dit hoofdstuk vooral als het anders is dan in ons eigen land.

Hoofdstuk Hoofdstad

Je geeft informatie over het ontstaan van de hoofdstad, belangrijke gebouwen in de stad, toeristische trekpleisters, maar ook de verschillende wijken/delen waaruit de stad is opgebouwd en het oude centrum.

Hoofdstuk Bezienswaardigheden

Dit hoofdstuk kies je als er in het hele land veel belangrijke of bijzondere dingen te zien zijn.

Wist je dat (dit hoofdstuk maakt iedereen naast de 3 hoofdstukken waar je uit kunt kiezen)

Hierin kan je alles kwijt wat je nog wilde vertellen over je land.

Nawoord

Hierin vertel je wat je leuk en lastig vond. Vergeet niet de mensen die je geholpen hebben te bedanken voor hun hulp. Minimaal 10 regels.

Bronvermelding/literatuurlijst

Vermeld hierin de boeken die je hebt gebruikt en de schrijver van het boek. En ook de internetsites die je gebruikt hebt bij het zoeken van je informatie. Tip: houd dit vanaf het begin goed bij.

Heb je nog meer informatie over je land dan kun je natuurlijk nog hoofdstukken toevoegen:

Extra Hoofdstuk 4 (vrije keuze)

Ben je in het land geweest, dan kun je ook een reisverslag maken of geef informatie over een onderwerp waar je nog iets over wilde vertellen.

Deze hoofdstukken mogen ook korter zijn dat een A4.

Inleveren kladversie

Lever de hoofdstukken geprint in. Je krijgt ze terug, misschien met opmerkingen. Deze pas je thuis aan, zodat het in orde is als je je werkstuk in het net inlevert. Klad is alleen tekst, dus nog zonder plaatjes!

Inleveren werkstuk

·         Controleer de eerder genoemde afspraken over lay-out en volgorde.

·         Ieder hoofdstuk start op een nieuwe pagina.

·         Denk aan paginanummers en eventueel aan kop- en voetteksten. Deze kun je pas op het laatste moment toevoegen

·         Bij ieder hoofdstuk moeten plaatjes, grafiekjes of andere illustraties te vinden zijn. Bij één hoofdstuk moet een functionele tekening zitten.

·         Houd je aan de planning, zodat je niet op het laatste moment nog van alles moet doen.

·         Je werkstuk lever je geprint in een mapje in.

Ook je kladversie lever je in, zodat wij kunnen zien of je de opmerkingen hebt verwerkt in je uiteindelijke versie.

Inleverdata:

Klad Hoofdstuk 1: 8 december

Klad Hoofdstuk 2: 12  januari

Klad Hoofdstuk 3: 2 februari

Klad (eventueel hoofdstuk 4: 9 februari)

Hele werkstuk in het net: 16 februari.

Check voordat je het werkstuk inlevert of het werkstuk in de goede volgorde ligt en voldoet aan de afspraken die je kunt vinden in dit document.

Spreekbeurt

Je spreekbeurt in groep 7 zal gaan over je land. We zorgen dus eerst dat het werkstuk af is, daarna gaan we aan de slag met de spreekbeurten.

Veel succes!

Groep 7 Werkstuk